Presentada als mitjans la DECLARACIÓ PER L’EDUCACIÓ, oberta, realista consensuada i de País.
Des de FECCOO, STEI-I i FETE-UGT volem presentar aquesta “Declaració per l’Educació” oberta, realista, consensuada i de país i que té la voluntat de perdurar en el temps i d’anar molt més enllà de l’interès conjuntural de la contesa electoral a les urnes del proper dia 22 de maig.
A la Declaració manifestam quins són els eixos sobre els quals creim que s’ha de sustentar l’ensenyament de la nostra Comunitat autònoma, quines han de ser les seves senyes d’identitat, i quin ha de ser el fonament damunt el qual anar bastint, amb la suma de les energies de tots els que feim feina en el món educatiu, un nou model econòmic i social que faci dels nostres joves persones més sensibles, més cultes i, per damunt de tot, més lliures.
Publicam aquesta “Declaració de principis” perquè totes les entitats i associacions representatives de la comunitat educativa i totes les entitats que creuen fermament en la necessitat de situar l’escola en el centre de les prioritats dels distints governs que seran elegits a les properes eleccions, en la recerca del més ampli consens possible per a la bona qualitat d’un ensenyament equitatiu, que fomenti la cohesió social, amb la suma de totes i tots els que creim en la seva capacitat de transformació i millora de la nostra societat.
Us demanam que us adheriu a la Declaració per l’Educació i si voleu fer alguna observació feu-ho enviant les vostres propostes a info.enseny@ib.ccoo.es
DECLARACIÓ PER L’EDUCACIÓ, oberta, realista, consensuada i de País.
La necessitat de dissenyar un nou model educatiu en consonància amb un nou model econòmic i social, totalment distint del que ens ha duit a la greu crisi econòmica, mediambiental i energètica que patim. Volem un model educatiu que fomenti el creixement com a persona dels nostres alumnes, perquè siguin crítics i solidaris, sensibles a les grans desigualtats que el nostre actual sistema econòmic genera cada vegada més en el nostre planeta.
La millora del finançament de les Illes Balears, fet que permetrà que el pressupost destinat a educació no estigui per davall del 4% del PIB, en moments de crisi; i que arribi al 6% del PIB quan la situació econòmica comenci a redreçar-se.
L’aprovació d’una llei d’educació de les Illes Balears, que s’adapti i potenciï les necessitats socials i laborals de la nostra Comunitat, a més dels trets culturals i lingüístics que ens són propis.
El desenvolupament efectiu d’un pacte social i polític per l’educació, consensuat amb les organitzacions representatives de la comunitat educativa i les forces polítiques presents al Parlament.
La descentralització de la Conselleria d’Educació, perquè s’adapti a la realitat plural que presenten Formentera, Menorca, Eivissa i Mallorca. En aquest sentit, s’hauria de dur a terme un procés descentralitzador que fes possible que cadascuna de les illes assumesqui de manera progressiva competències en matèria educativa.
L’elaboració de plans d’infraestructures educatives públiques, de caràcter anual o biennal, adaptats a les característiques territorials de les nostres illes, per resoldre el dèficit heretat i el fort creixement demogràfic, tot aconseguint l’eliminació de les situacions extraordinàries d’aules prefabricades, espais sobreexplotats i contínues ampliacions. Aquests plans han de tenir compromisos pressupostaris i temporals concrets, perquè la comunitat educativa pugui avaluar el seu grau d’acompliment.
Un model d’escola integradora, inclusiva i compensadora de les desigualtats, on hi puguin conviure totes les classes i grups socials i que no reprodueixi el model d’estratificació social. Participativa i democràtica, amb capacitat per transmetre els valors democràtics i que prepari per a la societat del coneixement; que promogui la participació de les famílies, el professorat i els agents socials i econòmics assegurant la major integració social i cultural i revitalitzi els òrgans col·legiats de govern dels centres.
El disseny d’un pla de xoc contra el fracàs escolar que ataqui de debò les elevades xifres que patim a les Illes Balears; amb l’adopció de mesures com l’equitat, la reducció de les ràtios, la dotació adient de professorat i de recursos a tots els centres, la distribució equitativa de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu entre tots els centres sostinguts amb fons públics, entre d’altres.
El foment de l’autonomia dels centres, que possibiliti la consolidació dels projectes proposats pels claustres de professors, què comptin amb la participació dels pares i mares a través del Consell Escolar i la coordinació dels equips directius.
L’impuls de la formació en centres, fet que afavorirà la cohesió dels equips docents de les escoles i els instituts, i refermarà els projectes d’innovació que els claustres de professors volen dur endavant.
L’increment de l’ensenyament en català, amb el suport de la legislació vigent. És molt urgent el reforç de l’ensenyament i la normalització de la llengua catalana en tots els àmbits públics i en els seus usos socials. I que aquesta presència de la nostra llengua vagi acompanyada de l’assoliment d’una competència ben sòlida en l’aprenentatge d’una llengua estrangera.
L’impuls veritable de la formació professional, les escoles d’adults i els idiomes, ensenyaments que ara, com a conseqüència de la crisi i de les noves necessitats de formació, han vist augmentada amb escreix la seva demanda. Illes Balears, 13 de maig de 2011
Entitats adherides
Coalició PSM – Iniciativa Verds – Entesa
Esquerra Unida de les Illes Balears (EU)
Esquerra Unida Eivissa
Esquerra-Illes
Esquerra Eivissa i Formentera
PSM-Més per Menorca
Gent per Eivissa
Eivissa x Canvi (ExC)
Entesa Nacionalista i Ecologista. (ENE) Pitiüsses
Federació d’associacions de Pares d’alumnes. (FAPA-Eivissa)
Universitat de les Illes Balears (UIB)
Obra Cultural Balear (OCB)
Obra Cultural Balear Formentera (OCB-F)
Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca
Institut d’Estudis Eivissencs (IEE)
Escoles Mallorquines
Escola de Formació en Mitjans Didàctics (EFMD)
Ensenyants Solidaris
Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB)
Moviment de Renovació Pedagògica de Mallorca – Escola d’Estiu
Escoltes de Menorca – Escola de formació ADE
Grup Ornitològic Balear (GOB)
Cooperatives d’Ensenyament (UCTAIB)
Cooperativa de Serveis Educatius centmans. Eivissa
Federació Autònoma d’associacions d’estudiants Balears (FADAE)
CEPA Sant Antoni (Associació)
Associació Educativa de les Illes (AEI)
Associació Dones Educadores
Associació Dones dels PPCC
Jubilats per Mallorca
Joves de Mallorca per la llengua
Fòrum ciutadà
S’Altra Senalla. Comerç Just
Fundació GADESO
Plataforma ciutadana Gent de Marratxí
Fundación Gadeso
Associació de Renovació Pedagògica SAIS
Illes Balears, 19 de maig de 2011